‘Voor studenten, door studenten!’ 24/01/2018

‘Mijn mening over vluchtelingen en statushouders is behoorlijk verandert sinds de eerste ontmoeting’ – Aldus een enthousiaste ROC Mondriaan studente. Deze studente is één van de drie studenten die voor hun maatschappelijke stage, vanuit het ROC Mondriaan, acht weken lang huiswerkbegeleiding verzorgde voor de jonge statushouders van stichting Migrascoop.

Afgelopen vrijdag was het moment dan daar; de afronding, het einde van acht weken huiswerkbegeleiding voor en door studenten; en waar sluit je acht leerzame weken af? Juist ja…

…Op de bowlingbaan!

‘Het is in werkelijkheid heel anders dan ik dacht; deze statushouders willen graag leren werken, dit hoor je veelal niet terug in de media.’ Voor de studente verder kon praten over haar ervaringen, werd zij door een statushouder geroepen; het was haar bowl-beurt! De studenten kijken terug op een geslaagde maatschappelijke stage. ‘Ik denk dat wij de statushouders een goed beeld van Nederland en haar cultuur hebben kunnen meegeven’. Door het praten over de Nederlandse normen en waarden, in het Nederlands, merkten de studenten al snel op dat de kennis over de taal ook vooruit ging. ‘Het kan ook zijn dat de statushouders na een paar weken zich meer op hun gemak voelden bij ons en daardoor meer durf hadden qua taal, ook dat is goed.’

‘Strike; straik? Streik?…

Is dat Nederlands?’ Vroeg een statushouder, die niet doorhad dat hij zojuist het hoogst haalbare aantal punten had gescored. Op één na, hadden de statushouders nog nooit een bowlingbaan gezien; laat staan gebowld. Dat de statushouders zich op hun gemak voelden bij de studenten werd al snel zichtbaar, één voor een werden zij wegwijs gemaakt in het bowlen; want ja, die drie gaten in een bowlingbal spreken niet voor zich…

998

Niet alleen de studenten maar ook René, maatschappelijk begeleider bij stichting Migrascoop,  bleek erg geliefd onder de statushouders; René werd enthousiast aangemoedigd en zijn ‘aanloopje’ zorgde voor een glimlach.

Beginnersgeluk

Eén jongedame en kers-verse statushouder was erg fanatiek en sociaal tijdens het bowlen, voor een beginner deed zij het uitstekend. Nog maar drie maanden woont zij in Nederland, bij stichting Migrascoop. Hoe gaaf is het dat een jongedame uit Syrië zich al zo snel op haar gemak voelt, in een voor haar ‘vreemd’ land? De punten zowel de andere deelnemers hield deze jongedame nauwlettend in de gaten; voor iedereen blij, ongeacht de score.

993

 

 ‘Hot item…’

Vluchtelingen en statushouders; op sociale media en het nieuws wordt er veel over gesproken, iedereen heeft er wel een mening over, toch weten weinig mensen écht hoe het er aan toe gaat in de praktijk. ‘Een stageplek bij stichting Migrascoop is dan ook erg gewild, veel klasgenoten willen hier ook stage lopen.’ Zegt een studente terwijl zij een statushouder wijst op zijn hoge puntenscore.‘ De studenten zijn dan ook erg blij dat zij de kans kregen om onderdeel te mogen zijn van de ontwikkeling van deze jonge statushouders hier in Nederland.

Wijze woorden

‘Graag kom ik in mijn volgende studie periode nog eens langs bij stichting Migrascoop; Ik kan wel zeggen dat ik veel contact blijf houden met de jonge statushouders, eerlijk gezegd weet ik niet of dat gaat lukken.’ Net als de statushouders maken ook de studenten een hele ontwikkeling door, dit kost tijd en energie. De afgelopen weken hebben de studenten en statushouders veel van elkaar kunnen leren. Gelukkig blijkt leren leuk; ‘Was gezellig’ aldus een statushouder – en dat is het aller belangrijkst!

992